Wat kost een arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp?

Wat kost een arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp? Is een arbeidsongeschiktheids­verzekering (AOV) betaalbaar? Heel wat zzp’ers en mkb’ers denken van niet. Zij gaan uit van een AOV-premie van zeker € 800,- per maand. Maar in de meeste gevallen kost een AOV veel minder. Waar moet je op letten?

Hoeveel een AOV kost, is afhankelijk van een aantal zaken, zoals je leeftijd, je beroep, het deel van je inkomen dat je wilt verzekeren, je verzekerd bedrag en het eigen risico dat je kiest.

Leeftijd en beroep

Je kunt de premie voor een deel zelf bepalen door slimme keuzes te maken. Op twee zaken heb je zelf geen invloed: je leeftijd en het werk dat je doet. Hoe ouder je bent en hoe zwaarder je werk is, hoe meer premie je betaalt. Als je bouwvakker bent, betaal je bijvoorbeeld meer dan een IT-specialist. Hieronder staan de zaken waar je zelf wel invloed op hebt.

Het deel van je inkomen dat je verzekert

Standaard gaat een AOV uit van 80% van je inkomen. Heb je aan minder genoeg? Dan kun je dit deel verlagen.

Het percentage arbeidsongeschiktheid

Je krijgt een uitkering als je voor een bepaald percentage arbeidsongeschikt bent, bijvoorbeeld 25%. Dan kun je voor 75% nog werken. Krijg je daarmee voldoende inkomen? Dan kun je ervoor kiezen om het percentage waarbij je een uitkering krijgt te verhogen, bijvoorbeeld naar 55% of 80%. Dan betaal je minder premie.